Wednesday, June 15, 2011

Κουλτούρα να φύγουμε


 Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (15 Ιουνίου) // στην Αθήνα τα χημικά πέφτουν βροχή // ο πρόεδρος της δημοπρασίας ζητάει πατριωτική, πανεθνική προσπάθεια απ'τον πρωθυπουργό // και την σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης // την ίδια στιγμή ο κόσμος // αποφασισμένος // είναι έξω στο δρόμο // ζητώντας τα αυτονόητα // βήχοντας // αγκομαχόντας // από τα δακρυγόνα.

Πολεμικό τοπίο η πρωτεύουσα // Μηδέν τοις εκατό άγαν // μα εκατό τοις εκατό αγανάκτηση // που είσαι άριστον.. να δεις πως χάσαμε το μέτρο?

Κοίταξε την // πως σερβίρει // αυτή η χώρα // τα παιδιά της // πως πετά ψηλά το δίσκο // και γκρεμίζει τα όνειρα της // ελπίζω μόνο // να μην θρηνήσουμε θύματα // ένας φίλος μου μόλις με πήρε τηλέφωνο από το Σύνταγμα: “τα δακρυγόνα πέφτουν ανά 20 δευτερόλεπτα” // αν αυτό ονομάζεται πατριωτική, πανεθνική προσπάθεια // τότε πετάω την εθνική μου ταυτότητα // και περήφανα ανυπότακτος // αναζητώ πλανητική.

Πάει η δικαιοσύνη // πάει η ισότητα // η ισονομία // πάει η δημοκρατία // χρόνια τώρα // αγουροξυπνώντας // σαν από χρόνιο λήθαργο // το βλέπεις μπροστά σου και δεν το πιστεύεις.
Κοίταξε μέσα σου // έγινε η απάθεια συνήθεια μας // ας είναι μόνο μια συνήθεια // οι συνήθειες δύσκολα κόβονται // μόνο που ήρθε η ώρα // και ειλικρινά σου εύχομαι κουράγιο.
Το καλοκαίρι ξεκινάει σήμερα // με την ολική έκλειψη της σελήνης // Ελλάδα είσαι καμίνι // το καλοκαίρι φέτος // έρχεται καυτό.

Δεν είναι δείγμα υγείας να προσαρμόζεσαι σε ένα τόσο άρρωστο σύστημα // το'πε ο Κρισναμούρτι πριν από χρόνια // ω, θε μου άγνωστε.. πόσο άρρωστο φαίνεται αυτό το σύστημα // η ασθένεια ανίατη // μέχρι και ο υπέρβαρος ο μαϊντανός // μας εκμυστηρεύεται ότι σ'αυτήν την χώρα δεν υπάρχει ούτε ένας τίμιος πολίτης // πάει η λατέρνα, πάει και το φιλότιμο // μόνο η φτώχεια έμεινε // να το πιστέψουμε?

Φοβάσαι ότι θα 'ρθει καταιγίδα και θα μας πνίξει όξινη βροχή,
βάλε σε γυάλα μέσα την πατρίδα και κρύψε την καλά μέσα στη γη
Μήπως την ψάχνουν σαν την Ατλαντίδα αφού η Πανδώρα ανοίγει το κουτί?
Ηλεκτρικός Θησέας σε πηγάδι κι η Αριάδνη έχει μπερδευτεί.

Ψηφοθηρία, λόγοι κι εμβατήρια ποτέ δεν έφεραν την αλλαγή
για αυτό και χάθηκες στα σφαιριστήρια και μες στα γήπεδα την Κυριακή
Τώρα καθώς κοιτάς τα διυλιστήρια ρωτάς ποιοι σ' έχουν βάλει στο κλουβί.
Ηλεκτρικός Θησέας σε πηγάδι κι η Αριάδνη έχει τρελαθεί.”

Καταλήψεις περιφερειών // συνελεύσεις οκλαδόν // αυτό το καλοκαίρι θα είναι μεγάλο.

ω, στρατιώτες άγνωστοι // αγαλματάκια ακούνητα στις πλατείες // σταματήστε τον πόλεμο // σταματήστε τον πόλεμο // σταματήστε τον πόλεμο! // ειδικά τον πόλεμο μέσα στα κεφάλια μας // Ειρήνη, ειρήνη! // Ειρήνη, διάβολε, να δροσίσουμε λίγο την ψυχή μας.

Μπορεί κανείς να μην είναι έτοιμος να ξυπνήσει // μα τα ξυπνητήρια έχουν ήδη αρχίσει να χτυπάνε.

Ο χρόνος τρέχει // η ζωή τρέχει // και αν δεν σταματήσεις λίγο να την προσέξεις // μπορεί να σου ξεφύγει > το νου σου άνθρωπε // συνάνθρωπε // είναι τέλος εποχής // ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε πως ο ήλιος γυρίζει μόνος του αυτήν την φορά // και το αντηλιακό μας θα είναι η ανθρωπιά μας.

No comments:

Post a Comment